augustus 11, 2016

Duitse Eifel & Monschau

De Eifel = Wandelen & MTB.

De Eifel is bij uitstek geschikt voor natuurliefhebbers, wandelaars en mountainbikers.
Vanuit de deur loopt u links – langs de Rur - direct het aangegeven wandelgebied in met tal van uitvalswegen in verschillende richtingen. Kaarten kunt u krijgen bij het Toeristenbureau in het Centrum van Monschau.

De Eifel: Wandeldomein bij uitstek.

De Eifel is een paradijs voor wandelaars. De Eifelsteig is een van de bekendste wandelroutes van Duitsland. Het is een wandelweg van 313 km tussen Aken en Trier en voert in 15 etappes dwars door de Eifel. Van de Hoge Venen, via het Roerdal, het Natuurpark Eifel, de Vulkaaneifel naar de Südeifel. De etappes zijn tussen 14 en 29 kilometer lang. Jaarlijks wordt er op de Eifelsteig door zo’n 200.000 mensen gewandeld.

De markering van de route is uitstekend aangebracht. Het logo op bordjes is een vulkaanmeer met een voetpad door een groen gebied. Het motto van de route is: “Waar rotsen en water je vergezellen”. Van beide is in de Eifel meer dan genoeg te vinden. De verschillende etappes in de route voeren u langs oude vulkanen, kratermeren, watervallen en grillige rotspartijen.

Narcissenroute.

De Narcissenroute is een voorjaarswandeling bij uitstek. Hij voert 9 kilometer lang door de dalen rond Monschau en Hellenthal die vanaf medio/einde maart in een gele zee van narcissen zullen veranderen. U kunt de route beginnen in het dorpje Kaltenherberg bij Monschau. De route volgt de Perlenbach tot de monding in Fuhrtbach.

Info diverse wandelroutes vindt u op: www.eifelsteig.de

ALGEMEEN

Al sinds de 12e en 13e eeuw is Monschau een regionaal belangrijke plaats in het noorden van het Eifelgebergte op ongeveer 35 kilometer ten zuiden van Aken. In 1352 verwierf het de stadsrechten. In de 18e eeuw was Monschau een zeer rijke textielstad met zo’n 6000 werknemers. Rond 1900 zakte de textielhandel in en werd Monschau een zeer geliefde toeristenplaats.

BIJZONDERHEDEN VAN MONSCHAU

De Altstadt van Monschau heeft een historische, middeleeuwse stadskern.
Monschau is de groene long van de noord Eifel. Het stadje grenst aan het Nationalpark Eifel en het Hochmoorgebied Hohes Venn. Met ca. 2 miljoen dagtoeristen en 170.000 overnachtingen per jaar is het een van de drukste vakantieplaatsen in de Eifel.

In hoofdzaak leeft Monschau vandaag de dag van het toerisme. De Monschauer Altstadt is met 2 miljoen dagtoeristen per jaar een metropool in de Eifel. Sinds maart 1996 in Monschau een officieel luftkurort.

DE BURCHT

Een burcht met geschiedenis: de burcht is onstaan in de 13e eeuw en vervolgens uitgebreid en ommuurd in de 15e eeuw. In 1543 slaagde keizer Karel V erin de burcht van de Julicher graaf in te pikken. De Fransen richtten het aansluitend in als nationaal goed en verkochten het. De toenmalige eigenaar kon het gebouw echter niet alleen onderhouden en de burcht verviel en werd helaas een ruïne.
Vele jaren later werd de burcht vernieuwd en na de eerste wereldoorlog nam een jeugdherberg zijn intrede in de west-vleugel. Zo bleef de Burcht levendig en uitnodigend. Elk jaar word op het binnenhof 'Monschau Klassik' georganiseerd, het orkest en de kunstenaars toveren de Burcht dan om in een waar Mekka voor operaliefhebbers.

TOT SLOT...

Wie ooit door de straten van de oude stad gewandeld heeft, begrijpt waarom men Monschau ook wel de parel van de Eifel noemt. Het stadsbeeld is in 300 jaar haast niet veranderd. Met zijn vele vakwerkhuizen en typische gevels is Monschau een stad met een historierijk verleden en een levend heden.
Naast een veelvoud aan bezienswaardigheden, heeft vrijwel elk huisje van de oude stadskern veel kleine dingen die erop wachten om ontdekt te worden...

Leuke dingen doen in en rond Monschau

1. Monschau ligt in de bossen en u kunt er in de omgeving dus heerlijk wandelen. Het heuvellandschap rond Monschau is afwisselend met bossen, heide en leuke dorpen. In de lente groeien er wilde narcissen.

2. Ten zuiden van Monschau ligt het natuurgebied “Perlenbachtal” met de moerassen en van de Hoge Venen

3. Rondom het stuwmeer Perlenbach ligt een mooi wandelpad. Aan de noordkant en de zuidkant van het meer liggen twee café's met terras en uitzicht.

4. De burcht op de Schlossberg boven Monschau stamt uit de dertiende eeuw. Zijn definitieve vorm kreeg de burcht in de vijftiende eeuw. De burcht is een bezoek zeker waard. In augustus wordt hier een jaarlijks openlucht opera festival gehouden. In een deel van het kasteel is een jeugdherberg gevestigd.
5. In Monschau-Rohren kunt u in de winter langlaufen/skiën. Het is maar een bescheiden baan maar u kunt er goed oefenen. Er zijn vier afdalingen die verbonden zijn met sleepliften en een stoeltjeslift. Adres: Sommer- und Wintersportzentrum Monschau-Rohren, Rödchenstr. 37, 52156 Monschau-Rohren. Tel. (0032) 02472- 4172.

6. Bij Monschau-Kalterberg kunt u een “Railbike” huren en daarmee een traject van ongeveer 7 km over het spoor rijden. U rijdt tussen station Kalterherberg en station Sourbrodt door natuurgebied de Hoge Venen. Adres: Railbike des Hautes Fagnes, Am Breitenbach, Leykaul.

7. Bij Monschau-Rohren ligt een meer dan een kilometer lange rodelbaan. Deze rodelbaan is geopend tussen 1 april en 1 november. Adres: Sommer- und Wintersportzentrum Monschau-Rohren, Rödchenstr. 37, 52156 Monschau-Rohren.

8. Mountainbike verhuur in Monschau-Rohren. De fietsen zijn uitstekend geschikt om de Eifel en de Hoge Venen mee te verkennen. MTB-Guide-Eifel, Am Kirchrott 8, 52156 Monschau-Rohren, tel. (0032) 02472-5755
Loopt u eens het toeristenbureau in Monschau binnen voor meer info.